Werkgroep Akkerbouw en Veeteelt: lokale netwerken rondom agroforestry

Het Praktijkgerichte netwerk Akkerbouw en Veeteelt stimuleert en organiseert lokale netwerken rond agroforestry. Daarin richten wij ons op kennisuitwisseling tussen boeren die interesse of vragen hebben over het integreren van bomen binnen hun agrarische bedrijfsvoering én boeren die daar al stappen in hebben gezet.
Boeren handelen altijd op basis van een langeretermijnperspectief voor hun bedrijf. Daarin liggen, gezien de vele ontwikkelingen in het landelijk gebied, veel vragen en uitdagingen die het maken van keuzes bemoeilijken. Het is daarom van grote waarde om boeren kennis te laten nemen van de voordelen van verschillende typen agroforestry om een gedegen keuze te maken. Enkele van de vele mogelijkheden zijn:
- Integreren van bomen in het bedrijf als aanvulling op het veevoer,
- Plaatsen van hagen ten gunste van het teeltklimaat op een perceel (wind, temperatuur)
- Toevoegen van humus aan de bodem
- Verbeteren van het vochtvasthoudend vermogen van de bodem
- Planten van bomen in uitloopgebieden van kippen
- Telen van noten als aanvulling op het bedrijfsmodel
Agroforestry bij familie Hoogeveen
Zo heeft familie Hoogeveen in Weert een stap gemaakt met agroforestry op hun boerderij met het planten van onder andere kastanjebomen, walnoten en vlierbessen. Daarnaast zullen hun Charolais runderen binnenkort smullen van een voederhaag. Over een aantal jaren zal familie Hoogeveen naast rundvleespakketten ook noten en bessen kunnen aanbieden.
Samen antwoorden vinden
Elke boer heeft een unieke bedrijfssituatie waarin een breed scala aan vragen kunnen voorkomen. Welke effecten heeft agroforestry op de mestplaatsingsruimte? Wat is de afzetmarkt voor agroforestry producten? Passen bomen binnen het open landschap? Blijft een agrarische bestemming gehandhaafd? Wij werken met de andere werkgroepen samen om kennisleemten in te vullen, drempels op het gebied van wet- en regelgeving in kaart te brengen, contact te leggen met (lokale) overheden om agroforestry in beeld te brengen, oplossingen te vinden voor belemmerend beleid en om stimuleringsregelingen voor te stellen.
Provinciale agroforestrynetwerken
In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland, Utrecht, Flevoland en Overijssel zijn de provinciale netwerken al gestart en worden momenteel verder uitgebouwd. Regionale agroforestry trekkers zetten zich hier met veel enthousiasme voor in. Onze uitdaging voor dit jaar is om deze netwerken verder uit te bouwen en ook in de overige provincies te starten!
Maak kennis met de werkgroep
Leden en aanspreekpunten voor het Prakrijkgerichte netwerk Akkerbouw en Veeteelt zijn:
- Michaela van Leeuwen (projectleider natuurinclusieve landbouw, agroforestry en notenteelt bij LTO Noord)
- Tijmen Hoogendijk, (projectexpert Vitaal Platteland bij ZLTO)
- Sietse Hartman (belangenbehartiger bij LLTB)
- Piet Rombouts (adviseur agro-ecologie)
- Erik-Lutein Nijsingh (themaspecialist Ruimtelijke Ontwikkeling bij LTO Nederland)
Meer weten?
Heb je een vraag of wil je bijdragen aan de werkgroep? Neem dan contact op via agroforestrynetwerk@rvo.nl.