Oproep: Help digitale tools voor agroforestry mee te ontwikkelen
Digitale tools zoals de Kringloopwijzer, Boer&Bunder, Agrovision zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de landbouw. Maar voor pioniers die met agroforestry aan de slag gaan bestaat er nog (vrijwel) niets aan digitale hulpmiddelen. Vanuit het onderzoeksproject DIGITAF werkt het Louis Bolk Instituut met partners uit allerlei Europese landen aan de doorontwikkeling van digitale tools voor agroforestry.
Om de tools bruikbaar te laten zijn voor de Nederlandse context, werken we met een vaste groep boeren en beleidsmakers: het Living Lab. De komende tijd werken we in een aantal thematische bijeenkomsten tools verder uit. Deze bijeenkomsten voor iedereen toegankelijk. Sterker nog, we hebben je inbrengt hard nodig!
Interesse om bij te dragen? Meld je dan snel aan voor de eerste sessie over boomselectie en systeemontwerp!
Sessie 1: Soortselectie en systeemontwerp op 24 april
We beginnen bij het begin. In de sessie 1: "Soortselectie en systeemontwerp" zullen we ingaan op tools voor:
- Soortselectie: kieshulp voor de juiste boom op de juiste plaats voor de juiste functie.
- Systeemontwerp: wat is de beste dichtheid en plantafstand, ook in verband met subsidie, vee of gewas, mechanisatie, en terreininrichting
- Visualisatie: hoe kan ik mijn ontwerp overzichtelijk en aantrekkelijk visualiseren in een kaart of 3-D afbeelding?
Meld je aan voor sessie 1 (24 april 10:00 – 13:00) door een mail te sturen naar Waas Thissen, via de knop hieronder
Wat gaan we dan doen?
In deze eerste sessie zullen we eerst 3 digitale tools presenteren die van waarde zouden kunnen voor het plannen van een agroforestry-systeem. Je zult zien dat sommige tools al min of meer af zijn, terwijl anderen nog in de ontwikkelfase zitten. Het doel is om te bepalen welke tools gebruikers het meest interessant vinden, zodat we weten welke tools prioriteit voor doorontwikkeling krijgen en welke niet. Vervolgens zullen we samen in kleinere groepjes achter de computer kruipen om met de digitale tools aan de slag te gaan. Het doel daarvan is om terugkoppeling van gebruikers te verzamelen ter verbetering van de tools. Je zult bijvoorbeeld zien dat sommige tools bijvoorbeeld nog naar de Nederlandse context aangepast moeten worden.
Sessies 2, 3, en 4
In sessies 2, 3, en 4 zullen we ingaan op andere thema’s. Dit zijn:
2. Economie en prestatie (mei)
3. Koolstof en klimaat (juni)
4. Biodiversiteit (evt. bodem- en waterkwaliteit) (juli)
Meer informatie over deze sessies volgt nog via onze website.