Skip naar de inhoud

Hoe krijgen we meer bomen op het Drentse land?

Takken van pruimenboom

Meer bomen in Drenthe: daar plukken we allemáál de vruchten van! Maar hoe krijgen we meer bomen in het Drentse landschap? Natuur en Milieufederatie Drenthe ging met zo’n 50 Drenten in gesprek over de kansen. En die zijn er genoeg: van creatieve nieuwe plekken voor bomen (van kippenuitloop tot bedrijventerrein) tot het inzetten van de vele succesverhalen die er al zijn in Drenthe.

Op 28 juni organiseerde de Natuur en Milieufederatie Drenthe in Borger de Drentse première van de film ‘Bomen op mijn land’, waarin boeren uit Frankrijk en België vertellen hoe bomen op hun bedrijf een groot verschil maken. Daarna zoomden we in op de kansen voor agroforestry en voedselbossen in Drenthe. We sloten de middag af in kleine groepjes en gingen in gesprek over de kansen en uitdagingen – en deelden mooie voorbeelden uit Drenthe.

De kansen voor meer bomen in Drenthe

De werksessie in kleine groepen leverde een rijke oogst op! Een greep uit de kansen:

  • Naast de opties voor bomen langs weilanden of akkers, zoals we zagen in de film, zijn er veel creatieve ideeën voor nieuwe plekken voor bomen, zoals fruitbomen in de openbare ruimte, vergroening van bedrijventerreinen en voedselbossen in buurten en wijken. Of wat dacht je van een voedselbos voor elke school, of bij Drentse campings?
  • We kunnen meer aandacht geven aan bestaande houtwallen en bomenrijen langs akkers. Laten we er vooral voor zorgen dat wat er is ook behouden blijft!
  • Het is nodig om de kennis over bomen te vergroten, zowel bij inwoners, gemeenten als boeren. Zo is nog niet breed bekend dat kippen zich veel veiliger voelen in een kippenuitloop met bomen, of wat de vele gezondheidsvoordelen van noten zijn. En: dat akkers die omgeven zijn door bomenrijen minder last hebben van droogte.
  • Met samenwerken komen we verder. Zo kunnen we in gesprek gaan met boeren, burgers en ambtenaren met kennis, maar kunnen boeren elkaar ook gaan inspireren.
  • Het herstel van oude structuren in het landschap, zoals houtwallen, kan een grote plus zijn voor het Drentse landschap. Er is dan wel een goed verdienmodel nodig voor boeren, want bomen zijn wel een investering voor de langere termijn.
  • Creatieve ideeën voor financiering zijn er ook. Kunnen we bijvoorbeeld met zorgverzekeraars in gesprek gaan? Want bomen zorgen immers voor een gezondere leefomgeving!
  • De goede voorbeelden delen en inzetten is een kans, omdat we zo niet alleen kennis kunnen uitwisselen maar elkaar ook kunnen inspireren. Voorbeeldboerderijen en koplopers kunnen hierin een rol spelen.

Wij gaan met de hele oogst van de gesprekken aan de slag om onze plannen voor de komende jaren vorm te geven. Eén ding is zeker: wij zullen ons blijven inzetten voor meer bomen in Drenthe, samen met jullie!

Wil je nog meer inspiratie over agroforestry en voedselbossen en de kansen voor bomen in Drenthe? Op 18 juli ben je van harte welkom in Ruinerwold bij de Inspiratiebijeenkomst Agroforestry.

 

Over de Natuur en Milieufederatie Drenthe

Wij werken voor én met mensen aan een gezond milieu, een rijke natuur en een mooi landschap. Wij zetten ons met hart en ziel in voor een duurzamer Drenthe! We ondersteunen pioniers, bouwen samen aan creatieve oplossingen en werken aan betere randvoorwaarden voor beleid. In Drenthe zijn wij dé verbinders van veranderaars – en een constructieve samenwerkingspartner voor inwoners, organisaties en overheden. Zo versnellen we samen de duurzame beweging in Drenthe! Hier lees je meer over ons werk