Skip naar de inhoud

Broodje Utrecht: eerste product uit inkoperscollectief ‘Natuurlijk eten & drinken’ is een feit

Broodje met brie appel en noten

MVO Nederland richt onder de naam 'Natuurlijk eten & drinken' lokale inkoperscollectieven op die zich richten op natuurlijke producten. Sinds begin mei heeft dit in de vorm van een eerste product Broodje Utrecht een gezicht gekregen. Dit broodje combineert verschillende aspecten die de inkopers en leverende boeren belangrijk vinden.

De boeren die de ingrediënten leveren komen uit de streek, produceren zo natuurlijk mogelijk en krijgen een goede prijs. Inmiddels ligt het broodje regelmatig in de bedrijfsrestaurants van onder meer de provincie, NS en Jaarbeurs. En kan je het bestellen bij diverse korte ketenpartijen, zoals de Lokalist. De lancering vond plaats vlak na de ondertekening van het Convenant 'Samen eten we Provincie Utrecht mooier'.

Lokaal genieten van natuurlijke ingrediënten

Broodje Utrecht combineert ingrediënten vanuit verschillende natuur inclusieve productiesystemen. Zo komt de brie van melkveehoudster Ramona van Schalkwijk uit Montfoort. Zij combineert onder andere kruidenrijk grasland met voederhagen, notenbomen en natuurvriendelijk slootbeheer.

Laten zien dat het kan

MVO Nederland wil met de collectieven boeren ondersteunen die werken aan natuurlijker produceren en biodiversiteitsherstel. Het doel is om hen te helpen aan goed betaalde afzetmarkten. Ze richten zich op grotere afnemers vanuit de gedachte dat niet iedere boer zijn eigen korte keten hoeft te organiseren. Er is bewust gekozen voor een algemene naam “Natuurlijk eten & drinken”. De deelnemende organisaties zijn gedreven door ambities zoals lokaler inkopen, gezonder eten, biodiversiteit bevorderen, klimaatadaptatie en een lagere footprint. De inkopers zoeken daarbij hun weg in de verschillende stromingen zoals biologisch, regeneratieve landbouw, agrarische voedselbossen en andere vormen van agroforestry. Ze kiezen vaak niet specifiek voor één  stroming.

De bereidheid om op termijn over te stappen op noten van Nederlandse agroforestry boeren is groot. Dat blijkt uit een recente uitvraag onder zes inkopers van noten binnen het collectief. De korte transparante keten en bijdrage aan lokaal natuurherstel zijn de belangrijkste argumenten om daarbij ook een meerprijs te accepteren.