Skip naar de inhoud

Agroforestry Film "Bomen op mijn land" wint prijs op het 40ste International Film Festival Agrofilm 2024

trofee voor filmprijs

De documentaire Bomen op mijn land, van filmmaker Joris van der Kamp, heeft de prestigieuze Award of the President of the Nitra Self-governing Region gewonnen op het 40ste International Film Festival Agrofilm 2024, dat plaatsvond in Nitra, Slowakije. De prijs erkent de impact van de film in het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken en het verbinden van natuur met landbouw, waarbij agroforestry als belangrijke oplossing voor de huidige landbouwuitdagingen wordt gepromoot.

In Bomen op mijn land volgt van der Kamp pioniers op het gebied van agroforestry in België en Noord-Frankrijk. Gedurende vier seizoenen documenteert de film hoe het integreren van bomen en struiken in landbouwsystemen niet alleen bijdraagt aan biodiversiteitsherstel, maar ook de economische veerkracht en duurzaamheid van agrarische bedrijven versterkt. Deze aanpak van agroforestry wordt gepresenteerd als een antwoord op de toenemende uitdagingen in de landbouw, zoals het veranderende klimaat, verlies van biodiversiteit en afnemende bodemkwaliteit.

In zijn reactie op het winnen van de prijs benadrukte van der Kamp het belang van agroforestry als een landbouwvorm van de toekomst. "Bomen hebben de potentie om bij te dragen aan de oplossing voor de enorme problemen waar de landbouwsector mee te maken heeft," zei hij. "Agroforestry maakt landbouwsystemen weerbaarder, gezonder, en biedt tegelijkertijd economische voordelen voor boeren. Dit is voor mij een landbouwvorm van hoop."

 

 

Het festival, dat bekendstaat als het oudste landbouwfilmfestival van Europa, bood van der Kamp een platform om de groeiende beweging van agroforestry in Nederland te belichten. Hij noemde het een eer om de prijs te ontvangen en benadrukte dat de prijs niet alleen voor hem was, maar voor iedereen die bij de film betrokken was. Van der Kamp bedankte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor het financieren van de film en het vertrouwen in zijn werk.

De film zelf is een levendig portret van boerenfamilies die met passie en doorzettingsvermogen de principes van agroforestry toepassen om hun bedrijven duurzamer te maken. Van der Kamp spreekt ook zijn dank uit naar de boeren die openhartig hun ervaringen hebben gedeeld over hun agroforestry-reis. 

Nederland speelt een belangrijke rol in de verspreiding van agroforestry, met duizenden boeren die al bomen in hun landbouwsystemen integreren. De Nederlandse overheid ondersteunt dit proces door wet- en regelgeving aan te passen en subsidies beschikbaar te stellen voor de aanplant van bomen. Van der Kamp ziet de prijs als een erkenning voor de bredere agroforestry-beweging en als een stimulans voor verdere groei en adoptie van agroforestry wereldwijd.

"We zijn op de goede weg," zei van der Kamp in zijn boodschap van hoop. "De prijs is een erkenning van de vooruitgang die we boeken in de agroforestrybeweging, en het bevestigt dat samenwerken met de natuur niet alleen logisch is, maar noodzakelijk."

Met de film Bomen op mijn land hoopt van der Kamp nog meer boeren en beleidsmakers te inspireren om agroforestry toe te passen en bij te dragen aan de transitie naar duurzamere landbouwsystemen.

 

Tom Eens, boer bodemkundige en Consultant en lid van het Slowaakse agroforestry netwerk heeft de prijs in ontvangst genomen. 

 

Wil jij de film ook zien?

Ben je benieuwd naar Bomen op mijn land en wil je de film graag vertonen? Neem dan contact met ons op via agroforestrynetwerk@rvo.nl. Wil je graag een vertoning bijwonen, bekijk de agenda met filmvertoningen hier. Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden. Daarnaast bieden we een beeldbank aan met foto's en grafisch materiaal, die je kunt gebruiken voor de promotie van de film en je evenement.

 

Over Agroforestry

Onder agroforestry wordt het inpassen van bomen en struiken binnen de landbouw verstaan. Dit kan op verschillende manieren; van het aanleggen van rijenteelt van vruchtleverende bomen in akkerbouwbedrijven tot het inpassen van voederhagen voor de veehouderij. Agroforestry biedt een kans om robuuste productieve landbouwsystemen te realiseren. Systemen die door hun interne diversiteit economische risico’s spreiden en tegelijkertijd beter bestand zijn tegen onder meer de effecten van klimaatverandering. Daarbij kunnen ze tal van ecosysteemdiensten leveren. Sommige agroforestrysystemen hebben in de praktijk al laten zien dat ze productiever kunnen zijn dan monoculturen. Hoe diverser het systeem, hoe groter de kans dat maar een klein deel van de potentiële oogst zal lijden onder de onvermijdelijke ziekten, plagen en extremer weer.