Nieuwe Factsheet: Agroforestry als onderdeel van groenblauwe dooradering (GBDA)

Agroforestry is een vorm van landbouw waarbij houtige gewassen, zoals bomen en struiken, bewust worden geïntegreerd in landbouwsystemen. Dit kan combinaties omvatten van verschillende permanente teelten, akkerbouw, groenteteelt en/ of veehouderij. Deze houtige gewassen vervullen diverse functies: naast de productie van voedsel, zoals fruit en noten, leveren ze ecosysteemdiensten zoals waterretentie, schaduw, biodiversiteit en koolstofopslag. Hierdoor biedt agroforestry kansen om vergelijkbare diensten te leveren als natuurlijke landschapselementen, die onderdeel zijn van de zogenoemde groenblauwe dooradering (GBDA). Dit netwerk van landschapselementen in het landschap omvat bijvoorbeeld heggen, houtwallen, beken en rijen knotwilgen.
De groenblauwe dooradering vormt een belangrijke basis voor de ecologische kwaliteit en de ecosysteemdiensten die het landschap biedt. Bovendien kan ze een waardevolle rol spelen bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken, zoals biodiversiteitsherstel en het verbeteren van de waterkwaliteit. Agroforestry en de groenblauwe dooradering hebben daarom veel raakvlakken.
Maar welke factoren bepalen in hoeverre agroforestry bijdraagt aan de doelen van de groenblauwe dooradering? En welke kansen en belemmeringen biedt het huidige beleid voor agroforestry binnen deze context?
Het recente rapport Agroforestry als onderdeel van groenblauwe dooradering – onderzoek naar de ecologische en financiële voorwaarden heeft deze vragen onderzocht. In deze factsheet worden de belangrijkste bevindingen uit het rapport gepresenteerd en vertaald naar de betekenis per type agroforestrysysteem, zoals beschreven in Factsheet 16 – Typering agroforestry in Nederland.